+420 608 47 46 45
Pondělí - Pátek: 8:00 - 18:00
Přihlásit se nebo registrovat
Prázdný
Poštovné
Obch. podmínky
Blog

Kokosový cukr neslibuje zázraky, ale nabízí kvalitu

25.7.2017

Mluví se o něm jako o sladidlu budoucnosti, zdravé náhražce rafinovaného cukru, údajně prý našemu tělu prospívá. Jaká je ale realita?


Zdroj: zakoupeno na Fotolia.com

Není cukr jako cukr

O tom bílém, rafinovaném se v posledních letech mluví jako o jedné z hlavních příčin obezity, výrazně zvyšuje rizikové faktory pro rozvoj cukrovky či kardiovaskulárních onemocnění. Není tedy divu, že lidé hledají zdravější alternativy. A tak se objevuje na scéně cukr kokosový.

Kde se bere cukr v kokosu?

Jedná se o nektar květů kokosových palem, z nějž se odstraní voda. Vzniklá hmota vytváří krystaly, které se drtí a kokosový cukr je na světě. Díky ručnímu zpracování a zcela jednoduchým technologiím si tento druh cukru zachovává velmi zajímavý výživový profil. Nejde tedy o zdroj „prázdných“ kalorií bez živin, které na nás čekají při konzumaci klasického rafinovaného cukru.

Na co se můžete těšit?

Co se skrývá pod zkratkou GI?

Glykemický index vyjadřuje rychlost, jakou je v těle využita glukóza obsažená v dané potravině. Obecně platí, že čím nižší GI tím pro nás lépe. Alespoň ve většině situací. Výjimku tvoří doba bezprostředně po náročném fyzickém výkonu, kdy potřebujeme energii doplnit obratem a rychle využitelné cukry zvládne tělo zpracovat. Kdykoliv jindy je ale výhodou, když se glukóza uvolňuje postupně, aby ji organismus stíhal adekvátně využít. Velká nárazová dávka nemůže být dostatečně zpracována a veškeré přebytky jsou pak uloženy ve formě tuku.

Kokosový cukr nabízí kromě příjemné karamelové chuti také důležité minerály, ať už je to železo, zinek, vápník nebo draslík, ale také polyfenoly a antioxidanty se širokým spektrem zdraví prospěšných účinků. V neposlední řadě je zde ale také inulin - vláknina, která je zodpovědná za hlavní benefit kokosového cukru, jímž je zpomalení absorpce glukózy. A tím se dostáváme k důležitému faktoru, ke glykemickému indexu.

Na cukr je lepší nespěchat

Čím nižší je GI vámi konzumovaného sladidla, tím lépe. O kokosovém cukru uvádí některé zdroje, že má GI 35, tato informace pochází z Filipínského ministerstva zemědělství. (Pro srovnání – čistá glukóza má GI rovných 100!, bílý cukr kolem 60.) Na univerzitě v australském Sydney ovšem vědci nedávno na základě svých výzkumů došli k závěru, že GI kokosového cukru je ve skutečnosti 54. To je sice znatelný rozdíl oproti původně udávanému číslu, ale i tak má tento druh cukru značnou výhodu ve srovnání s většinou svých „kolegů“. Stačí nahlédnout do tabulky:

Sladidlo GI
Glukóza 100
Kukuřičný sirup 90
Med 87
Melasa 68
Cukróza 65
Kokosový cukr 54

Nezapomínejte na kalorie

Je třeba mít stále na paměti, že co se týče kalorií, je na tom kokosový cukr prakticky stejně jako jiné druhy cukrů. V tomto směru tedy rozhodně nemáte volnou ruku a bylo by velkou chybou domnívat se, že kokosového cukru si můžete dopřát, co hrdlo ráčí. Rizika spojená s nadměrným příjmem kalorií tedy platí pro jiné druhy cukru stejně jako pro kokosový.

Jíst či nejíst kokosový cukr?

Za předpokladu, že na něj nebudete nahlížet jako na zázračné sladidlo, kterého se nemusíte vůbec bát, je kokosový cukr určitě vhodnou alternativou. Stále totiž můžeme počítat s nezanedbatelnou výhodou, kterou je obsah živin a relativně nízký GI. Je tedy určitě zdravější sladit kokosovým cukrem než cukrem rafinovaným či jinými sladidly s vyšším GI.

Reference:

http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2659&ak=detail
http://www.coconutresearchcenter.org/hwnl_10-3.htm

Doprava

Uloženka (WE|DO)79,- Kč
Kurýr na adresu109,- Kč
Balík na poštu119,- Kč
 
Platba na účetzdarma
Dobírka49,- Kč
 
Doprava zdarma od 1500,- Kč

Kontakt

*Provozovatel:
LetMessage s.r.o.
Lábkova 15
318 00 Plzeň

IČO: 29122783
DIČ: CZ29122783
*608 47 46 45
*bylinkuj@bylinkuj.cz

Reference

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Bylinkuj.cz

Poznámka

Informace uvedené na této webové stránce jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s lékařem. Výrobky označené BIO jsou pod kontrolou CZ-BIO-002.